آشنایی با سنگ لاشه و سنگ مالون
سنگ لاشه و سنگ مالون دو نمونه از سنگ های ساختمانی با ویژگی های مشابه اند که در برخی مواقع به اشتباه به عنوان یک سنگ در نظر گرفته می شوند. در باب این مسئله می توان مطرح کرد که در اصل سنگ مالون به نوعی زیرمجموعه سنگ های لاشه بوده و نمونه ای از انواع سنگ های تراشیده و دارای قابلیت چکش خواری هست که در این مقاله به طور کامل درباره ی آن سخن خواهیم گفت؛ بنابراین در این قسمت از وبلاگ شرکت پیمانکاری حکیمی شمارا دعوت می کنیم تا به مطالعه این نوشتار در حوزه ی آشنایی با انواع سنگ لاشه و مالون بپردازید.
در باب پیدایش سنگ ها و اهمیت آن ها
همان طور که میدانید سنگ یکی از مصالح موردنیاز در صنعت ساختمان سازی هست. درواقع سنگ ها عموماً از دو فرایند کوهزایی و کوه سایی در زمین به وجود می آیند. جالب است بدانید که آشنایی با این دو پدیده بسیار بااهمیت بوده و شناخت این دو پدیده ما را در شناسایی بهتر انواع سنگ ها کمک خواهند کرد.
به طورکلی از عوامل کوه سایی می توان به هوازدگی شیمیایی، هوازدگی فیزیکی اشاره کرد. هوازدگی شیمیایی شامل مواردی چون باران های اسیدی، انحلال، هیدرولیز و … می باشند که عاملی برای فرسایش کوه ها و به دنبال آن تولید سنگ می شوند. از طرفی هوازدگی فیزیکی ازجمله عواملی هست که بدون دخالت هیچ گونه تغییر شیمیایی، باعث خرد شدن سنگ ها و تغییر شکل آن ها به دانه های ریزتر می شود. این پدیده توسط عواملی چون یخبندان، تغییرات در جو و درنتیجه انقباض و انبساط، قوه جاذبه زمین، رشد گیاهان، باد، جریان آب و عمل جانوران و بسیاری از موارد دیگر شکل می گیرد. ناگفته نماند که سنگ مالون و سنگ لاشه نیز دو نوع سنگ طبیعی هست که اولی بعد از استخراج مورد دست کاری قرارگرفته و دیگری به همان شکل طبیعی و بدون فراوری مورداستفاده قرار می گیرد.
سنگ لاشه چیست؟
این سنگ ها ازجمله سنگ های پراستفاده به عنوان مصالح ساختمانی است و در دسته سنگ های دگرگونی قرار می گیرد. سنگ لاشه را با عنوان تخته سنگ نیز می شناسند. این مدل سنگ که در ساختمان ها مورداستفاده قرار می گیرد، بسیار سنگین بوده و چگالی بالایی دارد. درواقع می توان اذعان نمود که بر روی این سنگ ها هیچ گونه تراشی انجام نمی شود و ساختاری کاملاً دست نخورده و طبیعی دارد.
آشنایی با انواع سنگ لاشه
جالب است بدانید که خود این سنگ ها بر اساس منابع اولیه تولید و استخراجشان به انواع مختلفی دسته بندی می شوند. برای نمونه به برخی از آن ها که منشأ کلسیم کربنات دارد را با عنوان سنگ لاشه تراورتن می شناسند و همان طور که در سایر مقالات در باب سنگ تراورتن نیز شاره کردیم، کاربرد عمده این نوع از سنگ ها در صنایع هنری و مجسمه سازی و همچنین تولید موزاییک و انواع سنگ های مصنوعی است.
از طرفی دسته دیگر سنگ هایی که زیر دسته سنگ های لاشه هستند، نمونه هایی با عنوان سنگ لاشه ورقه ای است. استخراج این سنگ ها از بافت های کوه و مناطق طبیعی است و استخراج آن ها به صورت ورقه ورقه ای صورت می گیرد. این سنگ ها به دلیل ساختار طبیعی و مستحکمی که دارند در ساخت وسازهای مختلف مورداستفاده قرار می گیرند و معمولاً ازلحاظ اقتصادی مقرون به صرفه هستند.
آشنایی با کاربردهای گسترده سنگ لاشه
همان طور که در بخش قبلی اشاره داشتیم سنگ لاشه یا سنگ بادبر به دلیل کاربرد طبیعی و بدون فرآوری شده بیشتر به جای سیمان و بلوک در ساختمان سازی استفاده می شود. درواقع می توان اذعان داشت که مقاومت بالا و استحکام زیاد آن در کنار قیمت پایین سنگ لاشه به نسبت مصالح دیگر بر کاربردهای بیشتر آن در مصارف ساختمانی مختلف افزوده است. با توجه به همین رویه نیز به ارائه یکسری از کاربردهای مشخص سنگ لاشه می پردازیم:
کف سازی با سنگ لاشه
به طورکلی بنایی با سنگ لاشه و کاربرد این نوع سنگ در کف قسمت هایی مثل حیاط و مسیر ورودی خانه باغ ها و ویلا از نمونه های رایج اجرای سنگ لاشه در بناهای مختلف است. همچنین لازم به ذکر است که کف سازی با سنگ لاشه در دو مدل ورقه ای و قلوه سنگی قابل اجرا هست.
نمای دیوار باغ با سنگ لاشه
نمای سنگ لاشه و لاشه سنگ نما برای دیوار و نمای ساختمان های باغی کاربرد دارد. درواقع می توان اذعان نمود که ساخت حریم مشخص و استفاده از یک سازه طبیعی در محوطه سازی باغ در اجرای نمای دیوار باغ با سنگ لاشه انجام می شود.
سنگ لاشه کف حیاط
سنگ لاشه کف حیاط برای ساختمان هایی با محوطه وسیع کاربرد داشته و در طرح های مختلف متناسب با فضای محیط انجام می شود.
ساخت استخر با سنگ لاشه
جالب است بدانید که ساخت استخر با سنگ لاشه به دلیل استحکام بالای این سنگ، طرح طبیعی آن و همین طور قیمت پایین این سنگ در بین دیگر سنگ های ساختمانی متقاضیان بیشتری را به خود اختصاص داده است.
ساخت دیوار باغ
به طورکلی برای طرح نمای سنگ لاشه برای ساختمان بیشتر از نمونه لاشه مالونی استفاده می شود. دیوارچینی با سنگ مالون و اجرای سنگ مالون دیوار باغ از نمونه مصارف کاربردی این نوع سنگ ها در پروژه های ساختمانی است.
سنگ مالون چیست؟
از طرفی سنگ مالون به نوعی زیرمجموعه سنگ های لاشه بوده و می توان آن را نوعی سنگ لاشه تغییریافته در نظر گرفت. به طورکلی سنگ مالون دسته دیگری از سنگ های ساختمانی است که به صورت گسترده در ساخت وسازهای مهندسی مورداستفاده قرار می گیرد. همچنین نکته قابل توجه دیگر این است که حتی در منابعی به آن سنگ لاشه قواره یا سنگ لاشه مالون نیز گفته می شود.
شناخت ویژگی های کلی انواع سنگ مالون
در این بخش هدف ما از ارائه این اطلاعات توضیحاتی در باب ویژگی های سنگ مالون هست. درواقع در این بخش شمارا با اصلی ترین المان های این سنگ به منظور جداسازی و شناخت آن از سایر سنگ ها آشنا می کنیم.
چکش خواری در سنگ مالون
همان طور که در ابتدای این مقاله نیز ذکر شد سنگ مالون خاصیت چکش خواری داشته، بنابراین به راحتی می توان آن را به شکل موردنظر تبدیل کرد.
تنوع در شکل ها و اندازه ها
به طورکلی سنگ مالون انواع مختلف و متنوعی دارد که می توان به سنگ مالون جوشقان، سنگ مالون راسته، سنگ مالون نبشی و … اشاره کرد. هرکدام از آن ها علاوه بر ظاهر متفاوت، کاربردهای متنوعی نیز دارند. به عنوان نمونه سنگ مالون جوشقان دارای رگه های متنوع و گوناگون در سطح خود هست و دارای رنگ های متنوع مانند سنگ مالون جوشقان رگ قرمز، مالون جوشقان قرمز و زرد، مالون جوشقان با رگه های لیمویی هست.
ارائه طیف رنگی گسترده
جالب است بدانید که طیف رنگی سنگ مالون بسیار وسیع و گسترده هست و این مسئله یکی از مهم ترین اصول زیبایی شناسی در استفاده از این نوع از سنگ ها است؛ بنابراین طبیعی است که هماهنگ کردن آن با سایر متریال های به کاررفته در محیط، کار دشواری نخواهد بود. به طورکلی طیف رنگ سنگ مالون را می توان به سنگ مالون قهوه ای، سنگ شیری، سنگ سبز، سنگ طوسی و … نسبت داد که هرکدام ویژگی های منحصربه فردی دارند. لازم به ذکر است که سنگ های مالون سبز یکی از سنگ های بسیار مرغوب می باشند. این متریال یکی از سنگ های پرمصرف هست که علاوه بر جنبه مقاومت و ساخت وساز، جنبه درمان و روان شناختی نیز دارد.
مقاوم با جذب رطوبت پایین
از دیگر ویژگی های سنگ مالون، مقاومت بالای آن ها و جذب بسیار پایین آب توسط آن ها هست. با توجه به همین موارد ذکرشده در کنار ظاهر جذاب و مقاومت بسیار بالای آن، استفاده از این نوع سنگ در محوطه سازی و کف سازی ساختمان ها زیبایی خاصی به محیط می بخشد و زیبایی محیط را دوچندان می کند.
آشنایی با انواع سنگ مالون بر اساس رویه تولید
در یک نگاه کلی می توان اذعان نمود که سنگ های مالون را بر اساس نحوه آماده سازی می توان در دسته بندی زیر قرارداد که به شرح زیر هست:
سنگ مالون تمام تراش
سنگ مالون تمام تراش به سنگ هایی گفته می شود که تمام قسمت های آن تراش خورده و به شکل مخروط تبدیل می شوند. قسمت پشت سنگ نامبرده، همان قسمت مخروطی و یا تیز سنگ هست. این نوع تراش در سنگ های برای بهتر چسبیدن ملات و مواد چسبنده ایجاد می شود، بنابراین از این نوع سنگ عموماً در سفت کاری ها مورداستفاده قرار می گیرد.
مالون سر تراش یا نیم تراش
این مدل به نمونه هایی گفته می شود که هر چهار طرف نمای آن تراشیده شود ولی پشت آن بدون تراش باقی بماند.
مالون اندازه
به سنگ تمام تراشی که بر اساس اندازه معینی برش داده می شود، سنگ اندازه گفته می شود. درواقع می توان اذعان نمود که سنگ مالون اندازه نوعی دیگر از سنگ های مالون هست که تمام تراش است و تراش آن متناسب با اندازه معین و موردنظر صورت می گیرد. از این نوع سنگ مالون نما در ایجاد طاق ها، سر در ورودی و خروجی ساختمان ها استفاده می شود.
آشنایی با انواع سنگ مالون بر اساس شکل ظاهری
جالب است بدانید که سنگ مالون بر اساس طول خود و یا به عبارتی دقیق تر شکل ظاهری خود دارای نام های متفاوتی است که در ادامه این مقاله از سازه افزار به انواع آن می پردازیم:
سنگ مالون کله
به طورکلی اگر طول این نوع سنگ از ارتفاع آن کمتر باشد در اصطلاح به آن مالون کله می گویند.
سنگ مالون راسته
درصورتی که طول آن از ارتفاع بیشتر باشد، مالون راسته نامیده می شود.
سنگ مالون نبشی
هم چنین نمونه ای از این سنگ که در کنج و نبش دیوارها استفاده می شوند، بانام مالون نبشی نیز شناخته می شود.
آشنایی با کاربردهای سنگ مالون در ساخت وساز
کاربردهای سنگ مالون نیز همچون سنگ لاشه گسترده هست و حتی می توان مطرح کرد که به دلیل تراش خوری هایی که بر روی این سنگ انجام می شود، کاربردهای آن نیز گسترده تر شده است. با توجه به همین مسائل ذکرشده نیز در این بخش از سازه افزار به ارائه اطلاعاتی در باب کاربردهای این نوع از سنگ می پردازیم.
درواقع می توان مطرح کرد که با تغییرات عمده ای که روی سنگ های مالون صورت گرفته است، کاربرد عمده آن ها در نما زدن ساختمان ها است. از طرفی کاربرد تزئینی و نماسازی توسط این سنگ ها موجب به کارگیری آن ها در نماسازی فضاهای سبز و پارک ها نیز شده است. همچنین طراحی و نماسازی مسیرهای پیاده روی و سنگ فرش ها نیز با کمک این سنگ ها صورت می گیرد؛ بنابراین به طور خلاصه می توان به گزینه های زیر در باب کاربردهای این سنگ تراش خورده اشاره کرد که شامل:
- استفاده از سنگ مالون در دیوارچینی
- ساخت دیوار باغ با سنگ مالون
- استفاده از سنگ مالون در کف و همچنین نماسازی، ساخت سنگ فرش، ساخت راه پله ساختمانی با سنگ مالون
- بهره برداری از سنگ مالون برای جدول سازی و ساخت نمای پل
- ساخت دیوار در پارک ها، حائل و جداکننده ها با سنگ مالون
بیشتر بخوانید: انواع سنگ کوهی
سخن پایانی
همان طور که در این مقاله نیز مطالعه نمودید، به طورکلی می توان گفت که سنگ لاشه همان سنگ مالون است با این تفاوت که سنگ لاشه، سنگی نتراشیده و مالون نمونه ای از سنگ های تراشیده و دارای قابلیت چکش خواری هست؛ اما به یاد داشته باشید که نباید این دو نوع سنگ را یکی دانست و چراکه به لحاظ ساختاری و پس از استخراج با یکدیگر متفاوت می باشند. همچنین دیدیم که سنگ لاشه و مالون بانام سنگ های ابعادی در کارهای عمرانی مورداستفاده قرار می گیرند بنابراین هرچه مقاومت فشاری و میزان استحکام و مقاومت این سنگ ها در برابر عوامل محیطی و فرسایش بیش تر باشد، کاربرد آن ها در فعالیت های مختلف ساختمانی و عمرانی نیز بیش تر خواهد بود.